Мотивация, но този път сами!„Хората, които не са способни да се мотивират следва да се задоволят с посредствеността, без значение колко впечатляващи са техните други таланти.”
Андрю Карнеги

Всички може би са изпитвали на свой гръб колко важна е мотивацията да предприемеш и реализираш успешно дадена идея, проект или да преодолееш различни трудности и предизвикателства. Но мотивацията не е нещо, което можеш да си напазаруваш и отнесеш в къщи. Или пък да чакаш да се появи от само себе си. В повечето случаи е необходимо да си помогнеш сам чрез определени действия.

Със сигурност има многобройни начини, които могат да помогнат, но всички стратегии и тактики за мен в този случай се свеждат до три основни неща:

1. Мечтайте и си поставяйте големи цели смело! Дори и рутинните неща, които вършим във всекидневната си работа, може да правим с лекота и желание, когато ги разглеждаме в ролята им на стъпки в постигането на по-голямата ни цел. Не ограничавайте своите възможности, а търсете повече такива. Да знаете своята по-голяма цел и да я следвате – това е нещото, което ще ви помогне да не се отпускате, а да бъдете фокусирани върху целта. Това винаги ще ви стимулира. Целта трябва да бъде реалистична, но предизвикателна – да ви извежда отвън зоната ви на комфорт. Или както е казал мъдрият Гьоте: „Нека мечтите ви бъдат грандиозни, защото дребните мечти нямат силата да омагьосват сърцето на човек!”

2. Забравете страха от провал! Често спирачка към постигането на целите ни и като демотиватор се явяват възможните трудности и предизвикателства, които срещаме и съпровождащия ги страх от провал. И тогава сме склонни да се откажем. Може да си помислим, че често грешим, че е невъзможно да постигнем мечтата си. Но грешките са само част от пътя. Помагат ни да се учим и израстваме. Когато това се случи – просто ги наблюдавайте и анализирайте. Ако се налага – бъдете готови във всеки един момент да коригирате пътя си. Често си задавайте въпроса: това, което правя сега приближава ли ме към мечтата ми? Отлична работа тук върши и магията на думите – може честичко да си повтаряте утвържденията: „Постигам всичко с лекота”, „Справям се с всичко както е най-добре за мен” и т.н.

3. Правете това, което ви харесва! Не много оригинално, но затова пък съвсем работещо правило. Всичко друго, дори и да ви носи пари или висока позиция в кариерата или обществото, рано или късно ще ви омръзне и може да ви остави с чувството за неудовлетвореност и пропиляно време. Защото важно за постигането на всеки успех е да се занимаваш с любимото си нещо. Всички някак си се досещат за това, но само единици го прилагат. Живейте с любимото нещо, влагайте в него енергия и душа, бъдете „гладни” за него.

Ако искате да постигнете нещо в живота и то да ви носи радост и удовлетворение, самомотивацията е много важна. Трябва да знаете как да се мотивирате. Трябва да бъдете способни да поддържате висок дух и енергия за действие, независимо какви предизвикателства срещате. И помнете, че единственият, който ви спъва по пътя към постигане на целта ви, сте самият вие. Единственият, когото трябва да победите сте самият вие. Можете ли да станете най-добрият, който можете да бъдете и да действате така, както е най-добре за вас? Сигурна съм, че да, стига да имате следните неща предвид: ако не знаете какво точно искате, искате ли всъщност наистина нещо? Ако не вярвате, че ще успеете, как ще можете да го направите? И ако не харесвате да правите нещо, как ще бъдете мотивирани да го вършите?

И накрая – най-добре е да намерете свои най-добри начини да се мотивирате сами. Защото те са най-истинските и най-работещите за вас! Успех!

Коментирай в мрежата

comments

Powered by Facebook Comments

Етикети:

{ 340 коментара за четене ... моля публикувай следващия! }

{ 1 пингс/тракс }

  1. Инструментите на дявола » OfficeMarket