Справедлив ли е животът?Забелязала съм, че има два вида мрънкащи хора – едните недоволстват, защото не получават това, което искат, а другите – точно обратното. Искали са нещо много силно, след което са го получили и въпреки това да са недоволни. И едните, и другите обикновено обвиняват неблагоприятното стечение на обстоятелствата, всичко живо наоколо, а те са били толкова, толкова отдадени, желаели са най-доброто, всичко са направили, а ето на сега… Ядец!

А това е една историйка за един ревностен мъченик на каузата.

– Колко несправедлив е животът! – жалвал се един ученик на Учителя. – Винаги си купувам мляко от една селянка. То винаги е прясно, маслено и не е скъпо. Но вчера сутринта, по пътя към пазара се замислих за нещо и кобилата ми свърна в друга пресечка. И след това се наложи дълго да се връщам обратно. На същото отгоре глупавото животно се заинати и не искаше да върви по-бързо. И понеже закъснявах вече ужасно, слязох от коня и тръгнах пеш. Разбира се, млякото беше свършило! Но понеже исках точно от него побягнах да настигна човека, който беше купил последната бутилка и купих от него млякото три пъти по-скъпо!

– Твоето желание се е сбъднало и затова животът е несправедлив?! – учудил се Учителят.

– Ами млякото хич не беше хубаво, а на същото отгоре цяла нощ ме боля корема… – промърморил ученикът.

– Разбирам… – разсмял се Учителят. – Получил си това, което си искал, но си останал недоволен от резултата. И целият свят се оказва виновен, макар че през цялото време те е възпирал от тази покупка. Време е да си научиш урока, а на коня си купи най-хубавия овес!

Нещо подобно да ви се е случвало напоследък? Е, поне не сте сами… Мрън-мрън, ще купувате ли днес овес? :)

Коментирай в мрежата

comments

Powered by Facebook Comments

Етикети:

{ Коментарната рубрика приключи! }