Колко приятели са нужни на човек?В днешно време приятелството изглежда, че е твърде достъпно – сприятеляваме се с простото натискане на едно бутонче. Същото време и усилие ни коства и разприятеляването… (Каква чудна думичка е влязла в езика ни! Никога преди ерата на Facebook не би ми хрумнала!)

Но тази малко странна история за приятелството ме накара да се размисля повече за него и какво е то за мен.Веднъж един човек отишъл при известен мъдрец и попитал:
– Учителю, бих искал да знам колко приятели трябва да има човек? Чувал съм поговорката: „По-добре да имаш сто приятели, отколкото сто жълтици”, но ми се струва, че ако си търся много приятели, то някак си ще изглежда неестествено. Още повече, че не винаги разбираш какъв човек стои пред теб и дали наистина е способен на истинско приятелство, а пък и за себе си не мога да кажа дали ще остана предан на всички…
– Ще ти дам отговора, който търсиш – казал Учителят. – По-скоро ти сам ще го откриеш. Виждаш ли онази висока ябълка? Това е едно от най-високите дървета в района. Иди и ми откъсни един плод от върха.
Повдигнал глава човекът и погледнал осветените от слънцето ябълки на върха на дървото и отговорил:
– Но, Учителю, това всъщност е доста високо дърво. Как ще мога да стигна ябълките?
– Ами… извикай някой приятел и заедно ще го стигнете – отговорил мъдрецът.
Човекът повикал свой приятел, качил се на гърба му, но все още бил далече от върха.
– Нищо не се получава – промърморил огорчен.
– А ти… повече приятели нямаш ли? – усмихнал се Учителят.
Човекът повикал още няколко свои познати. Те се качвали един другиму върху раменете, построявали живи пирамиди, протягали ръце към върха, но… конструкциите се разрушавали, хората падали… Така и не им се удало да се доберат до върха.
Мъдрецът наблюдавал всичко това. Извикал човека при себе си и попитал:
– Сега разбра ли колко приятели му трябват на човек?
– Да, Учителю, разбрах – отговорил човека като потърквал натъртеното си коляно – нужни са много, за да може заедно да решаваме всеки проблем!

Учителят поклатил глава:

– На пръв поглед е така… нужни са много хора. Или пък един разумен човек, на когото да му дойде светлата мисъл – да донесе стълба!

А на вас … колко приятели са ви нужни?

Лично аз никога не съм се замисляла за броя… А пък и не той ми е бил важен. Приятелите са тези специални хора в живота ми, с които споделям. Тези, които още от първата среща имам чувство, че познавам отдавна. Тези, с които може заедно да си мълчим в тишина и пак да ни е хубаво… И не винаги са най-разумни или пък, опази Боже, практични (да ме прощават :) ). Този път мисля да не се съглася съвсем с Учителя! :)

А вие?

Коментирай в мрежата

comments

Powered by Facebook Comments

Етикети:

{ 162 коментара за четене ... моля публикувай следващия! }

 1. Др. Учител май се е пообъркал ;-) … някъде още в дефиницията на приятел … може би ако в историята се замени приятел с колега ще е по-правдиво и поучително … което поражда друга интересна тема – приятели ли са колегите …

  • Всъщност според някои изследователи, краткият отговор на въпроса поставен в заглавието е 150. Има общества в които когато селото стане повече от 150 човека се делят …

 2. Да, приятели ли са колегите? И също така – това ще помага или ще пречи на работата?

 3. АВАТАР

  А на вас колко приятели са нужни?

  Отговорът на този въпрос е даден там къддето ги има всички отговори: Пътеводителят на галактическият стопаджия.

  И той е : …… 42. Каквото и да означава това

{ 0 пингс/тракс }

 1. Karasha
 1. Karasha
 1. Lukche
 1. АВАТАР